Trendizacija Evrosonga

Objavljeno 2010-01-19 ob 23:54
Kategorije: GlasbaŠt. komentarjev: 1

Slovenska predpriprava na norveški finalni izbor Evrosonga je že v pogonu in dviga prah na vsakem ovinku. Nastopajoči pa vsaj po imenih ne bodo predstavljali ravno žlahtne kapljice podalpske glasbe, saj so top izvajalci tudi tokrat izbor za pesem evrovizije iz preventivnih razlogov raje izpustili. Na Norveškem je povsem drugače, tam – kjer se bo letos vse odločalo, so v ogenj poslali black metalce s pridihom melodičnega deatha Keep of Kalessin, ki smo jih predlani decembra imeli priložnost videti tudi pri nas v Mariboru, ko so razširjeno štajersko druščino s skandinavskimi poskočnicami podžgali do amena.

_mp_4524

Keep of Kalessin @ Štuk Maribor (SVN)

Jep, medtem ko se naši “kuharji” raje ukvarjajo z nebulozami Wernerja Brozovića in Langinim soncem, so ostale evrodržave to gejevsko tekmovanje že davno odpisale in se raje preusmerile v resničnostno lovljenje talentov, ki se v letošnjem letu med ustanovitelji začuda zaključuje. Hja in kaj je pri nas? Pri nas pa se vse to šele začenja.. Toliko trendovski kot si v Podalpju želimo biti, pa pobiramo te izpete franšizne drobtinice, ko le-te doživljajo padec ali iztekanje roka trajanja. Podobno se je dogajalo tudi s Kmetijo (in drugimi šovi), ki je v razviti zahodni tujini skorajda več ni, pri nas pa je podirala vse rekorde.

Metaliziranje Evrosonga

Res je, postosamosvojiteljski naši doslej na evrosong še niso poslali modne muhe ali nečesa novega, še ne videnega, temveč smo tja pošiljali več kot leto stare – že davno izpete- primerke. Nič nenavadnega ni za Slovenijo, če v Srbijo ne pošlje Ciganov, ali če v Skandinavijo ne zaidejo trši zvoki. Nič nenavadnega ni, če se organizatorji slovenskega izbora – EME – ne odločijo povabiti nekatere prvovrstne izvajalce mimo vrste, ali vzpodbujati nove, še nepreizkušene, a talentirane. Je pa povsem vsakdanje, če se na EMI po Ruslani pojavi bleda kopija njene glasbe. Zakaj se mi zdi, da bomo letos poskušali kopirati lanskega zmagovalca ukrajinskega pribežnika Harry Potterja (nekoga, ki bo na odru utrujal z violino) oz se bomo končno usmilili in tja na Norveško poslali cigane iz Pušče (čeprav malo dvomim v ta scenarij), ki tam, sredi teme in mraza, vsaj v tem primeru ne bodo imeli kaj iskati? Saj ni sonca, pizdomaterno!

Nightwish

Simfonični kvintet Nightwish, takrat še z ekstravagantno frontmenko Tarjo Turunen, je s Sleepwalkerjem v finskem predizboru leta 2000, kljub veliki premoči televotinga in popularnosti zasedel po bojkotu stroke nehvaležno drugo mesto za gospelačico Nino Åström. Tako Nightwish kot tudi Tarja so po izletu med popevkarje podirali vse rekorde, Åströmova pa se je izgubila v povprečju.

YouTube slika preogleda

Nightwish – Sleepwalker

Lordi

Če so Nightwishem domači stokovnjaki onemogočili slavje, kot denimo pri nas Magnificu s Silvijo, so kasneje vendarle morali pustiti zmagati Lordijem, ki so s hard poperskim Halleujah slavili tako doma kot v Evropi. Zedinjena metalska javnost je gejevsko sceno, ki je doslej ownala to prireditev, povsem potolkla, ter v slogu velike premoči – podobno kot pri nas v primeru ljubljanskih metalcev Noctiferije in singla Fond of Lies, vpisali bend na vse zemljevide. Lordi so leta 2006 v atenskem finalu Evrosonga slavili s kar 292 točkami in Finski prinesli prvo zmago nasploh.

YouTube slika preogleda

Hard Rock Halleujah

In Extremo

Če so Nemci eni redkih Evropejcev (poleg nas), ki si izjemno želijo zmagati na Evrosongu, so tja poskušali poslati skorajda že vse kar imajo. Angažiral se je tudi sam šovmen Stefan Raab, ki je v svojem TV TOTAL celo izbiral tekmovalce, katerim je napisal finalni song. In če se je Nemčija, ki poleg Španije, Velike Britanije in Francije predstavlja štiri velike, poskušala z njihovimi prvovrstnimi skupinami kot so Scooter, Modern Talking in drugimi približati Nicole, ki je leta 1982, s pesmijo Ein bißchen Frieden, stopila na sam vrh, je leta 2006 Raab (po zgledu Lordov) v ogenj poslal še metalce In Extremo, ki so s komadom Liam zasedli nehvaležno tretje mesto.

YouTube slika preogleda

Keep of Kalessin

Norveški Keep of Kalessin, ki se bodo na norveškem finalu v začetku februarja potegovali za skupno zmago, so v kvalifikacijah poskrbeli za pravo osvežitev in pokazali ter tudi dokazali, da se metalska glasba ponovno vrača nazaj med nas, saj so se naše glave s turbo izvajalci radijskih postaj povsem napumpale.

YouTube slika preogleda

Keep of Kalessin – Dragontower

Težko je delati dober šov, če je že v štartu vse prepuščeno temu, da je čim manj stroškov in čim višji zaslužek. Vse to pa še podkrepljeno z izjavami o kuhinji. Težko je, ko tega dogodka ne pustijo organizirati mladim, idej svežim. Po (pre)moči nacionalke, ki jo ima nad Popom, bi to bila čista zmaga. Škoda.

  • Share/Bookmark
 

« »

Komentarji

1 komentar na “Trendizacija Evrosonga”

  1. NordStar - 2010-01-20 - 08:32

    Mogoče si vložil preveč energije v ta zapis. Mi smo že zdavnaj dojeli, da vse skupaj pač glasbeni cirkus, kjer nekdo zmaga. To pa mu ne garantira uspeh za naprej.

Povejte svoje mnenje
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !