Balkanski špijoni Operacije Miljacka

Objavljeno 2010-01-26 ob 11:52
Kategorije: Glasba, PolitikaŠt. komentarjev: 8

Ko sem se v teh dneh ukvarjal s člankom o ovaduhih mi je mimogrede v roke prišel zapis iz Urbanasrbija.com, ki govori o glasbenikih, ki so sodelovali z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) oz kratko UDBO. Veliki Jugoslovani kot so Goran Bregović, Zdravko Čolić bi naj bili tisti, ki so Udbi izdajali podatke zasebne narave in prepevali pesmi, ki so jih producirali skupaj z njo. Pri nas izstopata Anja Rupel in Iztok Turk, ki bi naj bil celo dvojni agent.

Zdravko Čolić je bil trden kot malo kdo, padel je na črni preprodaji nemških mark, potem pa začel izdajati prijatelje

Zdravko Čolić je bil trden kot malo kdo, padel je na črni preprodaji nemških mark, potem pa začel delati za Udbo

Policijski ovaduh je oseba, ki sodeluje s policijo, ker je bila zasačena pri kaznivem dejanju. Ovaduhi so lahko registrirani ali pa tudi ne. Še vedno jih je precej tudi v Mariboru. Policijski uslužbenci pravijo, da ko enkrat zabredeš tako globoko, da pristaneš na njihovem seznamu, se stežka vrneš spet nazaj v normalno življenje. Živan Velisavljević je bil tisti človek jugoslovanske Službe državne varnosti, ki je imel pod seboj več kot 22 let glasbene zvezdnike največjega formata, pravi.

Velisavljević ni zbiralec vinilk

Velisavljević hrani zajetno zbirko vinilk, vendar ne iz entuziastičnih razlogov kot mnogi izmed nas, temveč so plošče bile del njegovega temeljitega proučevanja in plod dela. Na njih so namreč shranjeni magnetni zapisi njegovih sodelavcev – visokih glasbenikov širom SFRJ.

“Dolanc je naime objasnio kako je CIA koristeći muziku bendova snažno oslonjenih na hedonizam i upotrebu opojnih droga uspela da otupi borbenu oštricu studentskih protesta u Americi i da brojne progresivne mlade ljude pretvori u bezopasne klovnove bez jasne revolucionarne ideje.”

vir – Operacija Miljacka

Bregović, Čolić in drugi

Stane Dolanc bi naj po Valisavljevićevih podatkih bistveno bolj verjel v jugoslovansko mladino kot ostali prozahodno usmerjeni voditelji, Veljko Vlahović je celo menil, da je veliko zrelejša in bolj zdrava od ameriške, ki je demonstrirala na ulicah. Prav zato so osnovali skrivno operacija, da bi odvračala mladino od “čudnih” dejanj in preko katere bi regulirali njihovo obnašanje. Ime je dobila po sarajevski reki Miljacki, saj bi naj po Titovih besedah vse izviralo tam – tudi zmaga nad okupatorjem. Več kot 22 let je “Miljacko” vodil Velisavljević. Njegov prvi rekrut pa bi naj bil nihče drug kot največji jugoslovanski avtor vseh časov in nekdanji lider sarajevske planšarske zasedbe Bijelo dugme – Goran Bregović.

“Bregovića ni bilo težko vpoklicati, saj je ljubil idejo jugoslovanstva, seks, droge in rock n’ roll.” se spominja Velisavljević in dodaja, da je bila takrat vpeljana tudi praksa s kriminalci, ki so kradli zunaj, zatočišče pa dobivali doma v zameno, da še za SDV opravijo kak “posel”. Tako je bilo tudi Bregoviću omogočeno, da je kradel tuje pesmi in jih objavljal doma kot svoje s projugoslovanskimi sporočili.

YouTube slika preogleda

Je Bijelo dugme sodelovalo z oblastmi, ko se je s pesmijo “Pljuni i zapjevaj” zavrtelo kar v uradni prvi dnevnik večernih poročil?

Težji primer je bil Zdravko Čolić, ki z Udbo ni želel imeti nobenega opravka. A je tudi sam stopil na “mino”, ko je v Ohridu hotel na črnem trgu zamenjati devize. Vlaisavljević mu je v ohridskem zaporu ponudil posel, ki ga ni smel zavrniti. Dogovorila sta se v petnajstih minutah.

Pesmi za Čolo?

Velisavljević zatrjuje, da je za potrebe vrnitve Čolića na sceno rekrutiral najboljše jugoslovanske avtorje in jih v Skenderji v Titovem slogu nagovoril, da vsakdo izmed njih pripravi močen komad zanj. Pripeljali naj bi jih s šestimi letali RV in PVO .  To so bili “Arsen Dedić, Đorđe Novković, Kornelije Kovač, Bojan Adamič, Žika in Radovan iz Zane, Momčilo Bajagić, mali Zlaja Arslanagić iz Crvene Jabuke, Iztok Turk, Jasenko Houra, Jura Stublić, Vladimir Divljan, Zoran Lesendrič im mnogi drugi.”

“Čoličev come-back bi zato moral biti največji album vseh časov zgodovine pop glasbe,” pravi Velisavljević in dodaja, da bi lahko imel enak učinek kot “Smile” od Beach Boysov, kar bi bilo za SFRJ slabo, zato je na koncu vse rešil ponovno Brega.

Ljubezensko gradivo za atomsko katastrofo

Sicer pa so za potrebe vzgoje svojih poslušalcev v SDV imeli posebne koncepte, kako pripraviti program tudi v času vojne ali nuklearnega napada za ohranitev človeške eksistence. “Nekatere ljubezenske pesmi smo testirali celo na živalih, kar je povzročilo parjenje le-teh,” se spominja nekdanji vodja Miljacke. To glasbo bi naj še danes hranili v sefu načelnika SDV , avtor večine je Kiki Lesendrić, prepevale pa bi jih naj seksi pevke Zana Nimani, Anja Rupel in Marina Perazić.

Iztok Turk dvojni agent?

Velisavljević pravi, da se je le enkrat srečal z dvojnim agentom. To bi naj bil cenjeni slovenski avtor Iztok Turk. V času albuma “Lacrimae Christi” bi naj Turka kontaktirala nemška obveščevalna služba, h kateri bi naj prestopil v času razpada SFRJ. “Ne vem ali je Turk izdal SFRJ, mislim, da ji je bil lojalen do samega konca,” še dodaja. Nemci so namreč želeli izničiti jugoslovanske ustvarjalce in jih marginalizirati z  nagovarjanjem, da prepevajo v angleščini, pravi Velisavljević. “Še dobro, da smo z Brego, Čorbo in Azro delali s trdo roko.”

YouTube slika preogleda

Koliko prostih rok sta imela pri svojem delu Bora Čorba in Džoni Štulić?

Divlje jagode bi naj delovale pod vplivom angleške Mi6, kar pa je razbil Alen Islamović, ki je bil po besedah Velisavljevića njegov človek.

Narodnjaki so zanič

Upokojeni Velisavljević danes ne kontrolira nikogar več, prav tako SDV “Zato je današnja glasba tako zanič. Mnogo dobrih glasbenikov se je preizkusilo v narodnjakih, kar je neumnost. Časi, ko smo za pesem Lipe cvatu angažirali tri profesorje glasbene akademije in književnosti, da pomaga Bregoviću so mimo.”

Kategorična zanikanja in slovenski avtorji

Seveda se ob tem vprašamo kaj pa naši izvajalci – recimo Otroci socializma, Pankrti, Buldožer in drugi, ki so izdajali plošče, katere je v SFRJ bilo mogoče izdajati samo v sodelovanju z državo? Je Velisavljević nanje povsem pozabil? Pa Laibach..

Avtorji, ki se pojavljajo v tem zapisu že eden za drugim kategorično zavračajo vpletenost. Tako denimo Anja Rupel in Iztok Turk za današnji Požareport, Kornelije Kovač pa za Urbano Srbijo. Eden najboljših klavijaturistov vseh časov celo dodaja, da je kaj takega zmožen sproducirati le psihopat. “Človeka nisem še nikoli videl niti slišal zanj,” pravi vodja Korni grupe. “Preverite, da ta oseba ni na kakšnem zdravljenju, saj ne morem verjeti, da lahko kaj takega izjavi normalen človek.”

 • Share/Bookmark
 

« »

Komentarji

8 komentarjev na “Balkanski špijoni Operacije Miljacka”

 1. smoger - 2010-01-26 - 12:09
 2. butec - 2010-01-26 - 12:41

  Jaz tudi vohunim za Fidela,Moralesa in Čaveza.Naj živi revolution.Živel el komandante.

 3. mweiss - 2010-01-26 - 12:56

  Ta članek je pa zrel za med BUČKE. :) )

 4. mustang - 2010-01-26 - 13:14

  Za med bučke? Za psihijatra!

 5. nekdo - 2010-01-26 - 15:35

  Mater, ste pametni vsi… Kako pa veste, da ni res? Udba je bila definitivno sposobna česa takega. Zdaj je pa logično, da vsi izvajalci to zanikajo. Vi ne bi?

 6. samo - 2010-01-26 - 16:47

  Obstaja določena možnost masovne manipulacije ,ki jo lahko povzročijo bandi in pustijo vtis na mladcih vendar je ta kratkoročnega daha isto kot rave pri katerem se podaljšuje manipulacija z jemanjem substanc.Ameriška vojska je v 70 letih opravljala poskuse z LSD-ejem na vojakih brez njihove vednosti.lp

 7. mustang - 2010-01-26 - 18:40

  Tale zgodba je že zdavnej provaljena v Srbiji in je tuki z velko zamudo. V Šabcu oz. v vasi Lojanica, kjer naj bi ta Živan stanoval, ni nobenega Živan Velisavljevića. Niti je kadarkol kdo s tem imenom delou v DBju kot visoki oficir.

 8. Ogard - 2011-12-7 - 09:04

  Verjetno človeka s tem imenom ni tam, ker je to ime ime špijona. Sicer pa je.

Povejte svoje mnenje
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !