Čefurji raus na Prešernovo!

Objavljeno 2010-02-9 ob 08:45
Kategorije: KulturaŠe brez komentarjev

Finiš Prešernovega dne je v štajerski prestolnici pripadel s Kresnikom nagrajeni fužinski monodrami Čefurji raus! avtorja Gorana Vojnovića, ki je v teh dneh doživela že več kot 130. ponovitev.

Aleksandar Saša Rajaković kot Marko Đorđić v predstavi Čefurji raus!

Aleksandar Saša Rajaković kot Marko Đorđić v predstavi Čefurji raus!

Zgodba je napisana po istoimenski knjižni predlogi o mladem Fužinčanu Marku Đorđiću, potomcu bosanskih Srbov, ki išče svojo identiteto med Slovenceljni, ob tem pa skupaj s frendi z ulice doživlja 1000 in eno prigodo. Jasno, vse mu gre narobe, vse ostalo pa je že zgodovina. Knjiga vredna branja. Stereotipična v kateri se najde še tako zagret Janez na obronku podalpskega pašnika.

YouTube slika preogleda

Aleksandar Sale Rajaković, glavni igralec monodrame Čefurji raus!:”Kar se mene tiče, Čefurji v Sloveniji niso nobena eksotika..”

Čefurji raus! in Trst je naš!

Vojnoviču je precejšnjo reklamo naredila sama slovenska policija s takratnim v.d. direktorjem Matjažem Šinkovcem na čelu, saj je zoper avtorja in njegovih populisitčnih poimenovanj policistov v literarnem delu sprva zahteval kazenski pregon, kazneje pa je od tega odstopil. Svoj odstop je takratni v.d. direktorja policije ponudil še ministrici Kresalovi, Vojinoviću pa se je na koncu iskreno opravičil.

Enako medijsko pozornost je lani doživel še kratkomontažni film mladega režiserja in scenarista Žige Virca “Trst je naš!”, ki je ujezil celotno italijansko javnost z zunanjim ministrom Frattinijem in Unijo Istranov. Tudi “Trst” ni kot tak nič posebnega, vendar je s svojim naslovom doživel svoj namen, avtorja pa podobno kot Vojnovića postavil na slovenski zemljevid pa i šire.

YouTube slika preogleda

V vlogi Marka Đorđića nastopa Aleksandar Sale Rajaković, sicer član Dejmo stisnt teatra, ki je širši slovenski publiki postal znan kot Mič iz Trafike (Pop TV). Sam sem ga pred tremi leti ujel v objektiv na javni vaji Mladinine Diareje v Minoritski cerkvi na Festivalu Lent.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3914752824402160575

Diareja pod Slovenci (Festival Lent 2007, Minoritska cerkev Maribor)

  • Share/Bookmark
 

« »

Komentarji

Povejte svoje mnenje
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !